Kağıt

Kur’an -ı Kerim, matbu :
mevcut durum değerlendirilmesi yapılan eserin restorasyon ve konservasyonu kapsamında : Cilt bütünlüğü tamamen bozulduğu için konservasyona hazırlık olarak sayfalar dikişten ayrılmıştır. Sayfalara ayrılan eserde, öncelikle vakumu çok hassas ayarlanabilen müze süpürgesi, küçük fırça başlıkları ve süngerler ile kuru temizlik yapılmıştır. Kötü saklanma koşulları , günışığı ve ligninden dolayı gözlemlenen sararmalar , destile su banyosu içerisinde bekletilerek azaltılmaya çalışılmış, kağıdın asitliği düşürülmüştür. Kurutma işleminin ardından Japon kağıtları ile eksik parçalar tamamlanmış , mantarlaşma ve kullanımdan kaynaklanan sayfa köşeleri metil selüloz ile güçlendirilmiştir.

Preste düzleştirme yapılmış, ayrı sayfalar sayfa sırasına göre düzenlenerek dikişe hazır hale getirilmiştir. Sırt dikişi , özgün yapısında bulunan formda yapılmıştır.
İncelemeler sonucunda orijinal kapağın bulunmadığı , daha önceden yapılan bir müdahale ile yeni bir kapak geçirildiği belirlenmiştir. Ancak mevcut durumdaki kapak da çok yıpranmış olduğundan yeni bir cilt kapağı ile çalışma tamamlanmıştır.

2015

Konu Yazıları